W domu przechowuj liście w lodówce wkrótce po zakupie.
Dodatkowo, komponuje naturalne związki pigmentacyjne, takie jak karoten, luteina i zeeksantyna w dużych ilościach. Jest to również niezbędny element dobrej noktowizji. Stwierdzono, że spożywanie naturalnych pokarmów bogatych w flawonoidy oferuje ochronę przed płucami, przełykiem i jamą jamy ustnej.
Świeże chińskie warzywa brokułowe są doskonałym źródłem kilku niezbędnych grup witamin z kompleksu B, takich jak ryboflawina, Pirydoksyna, tiamina i minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, selen i mangan. Słabe kości (osteoporoza), niedokrwistość z niedoborem żelaza, a także choroby sercowo -naczyniowe (CVD) oraz nowotwory jelita grubego i prostaty.
Chińskie brokuły (Brassica Rapa var. Alboglabra.), Świeży, surowy, wartości/100 g. (Źródło: USDA National Nutrient Data Base). Wartość printeglenustrientowa Rdaenergy26 KCAL1%węglowodanów 4,67 G3,6%białka 1,2 G2%Tłuszcz 0,76 G3,8%cholesterol0 mg0%włókna dietetycznego2,6 G7%witaminsfolatów104 μg26%NIACIN0. 459 mg 3%pirydoksyny0,074 mg6%ryboflawin0.153 mg12%tiamin0,1 mg8,3%witamina A1720 IU57%witamina C29,6 mg45,5%witamina K89,1 μg74,25%Elektrolitesodowa Elektrolitesodowa Elektrolitesoda Mg10,5%miedzi 0,064 mg 7%żelazo 0,59 mg7%magnez19 mg5%selen 1,4 µg2,5%cynk 0,41 mg 4%selekcja fito-nutrientscarotene-ß1030 μg-lutein+zeaksantyn957 µg /H4>
Gai Lan jest popularnym warzywem kapusty pochodzącym z Chin kontynentalnych. Jest to jedno z najpopularniejszych warzyw liściastych znalezionych na lokalnych rynkach w Azji Wschodniej i Azji Południowo -Wschodniej.
, wraz z podobnymi sezonowymi zieleniami, takimi jak choy sum (chińskie brokuły kwitnące), Komatsunę, Tatsoi itp. , znajduje się również w specjalistycznych sklepach spożywczych i rynkach azjatyckich w Europie, Australii i Stanach Zjednoczonych.
Chińskie brokuły są zwykle uprawiane jako upadek upadku, zimy lub wczesnej wiosny. Świeże warzywa zaczynają przybywać na rynki, osiągając szczyt upadku przez wiosnę. Można go uprawiać przez cały rok w praktyce szklarni.
Zbiór gai lan przed otwarciem kwiatów, chociaż kilka otwartych kwiatów nie zmniejszy jakości warzyw.
żniwa Łodygi wczesnym rankiem, aby zminimalizować stres wodny i zawiązać je w wiązki od 5 do 7 roślin. Główny trzon powinien mieć szerokość 1,5-2,0 cm u podstawy i 4-6 cali długości.
Szukaj świeżych zieleni z chrupiącymi, jasnozielonymi łodygami i głęboko niebiesko-zielonymi liśćmi. Kilka otwartych kwiatów nie zmniejszy jakości warzyw. Unikaj łodyg z więdnięciem, plamistymi lub przebarwionymi liśćmi i przykręconymi różykami.
przechowywanie
Chińskie brokuły doświadczają szybkiej utraty wilgoci, biorąc pod uwagę dużą powierzchnię liści, jeśli jest otwarta do wyższych temperatur. W domu przechowuj liście w lodówce wkrótce po zakupie. Umieść je w oddychającej torbie polietylenowej w chrupiącej szufladzie. Utrzymuj wilgotność względną 95-100%.
Chociaż można je przechowywać przez okres do 3 dni w chłodni, świeże chińskie warzywa brokułowe należy zastosować tak szybko, jak to możliwe, aby uzyskać maksymalne korzyści żywieniowe.
Metody przygotowania i serwowania
Chińskie brokuły są bardzo widoczne u gotowania kantońskiego, tajskiego, malajskiego, koreańskiego i wietnamskiego. Świeże liście, pąki kwiatowe i łodygi są używane w różnych kuchniach w Azji Wschodniej i w USA.
Przed gotowaniem przemycie liście w czystej bieżącej wodzie, aby usunąć piasek lub pozostałości środków owadobójczych.
Łodygi zrytające o średnicy większej niż 1/2 cala, a następnie połowę wzdłuż. Posiekaj łodygi i liście na 2,5-calowe kawałki, utrzymując końce łodygi oddzielone od liści.
Miękkie liście i końcówki kwiatów Gai Lan można spożywać na surowo. Ale większe liście i łodygi nadają lekko gorzki smak i zwykle cieszą się smażone, gotowane, blanszowane, duszone lub gotowane na parze. Jego ostry, musztardy smak jest nieco stonowany, jeśli jest gotowany z aromatami lub lekkimi sosami, aby pomóc zrównoważyć smak.
Gai Lan dobrze uzupełnia się sosami, takimi jak czosnek, ostryg lub soja. Dobrze miesza się z przyprawami, takimi jak imbir, mięso, takie jak wieprzowina i wołowina, ryby, grzyby, makaron, ryż, orzechy sosne, papryka i bazylia.
Oto kilka porad:
Świeże delikatne gai lan są surowe w sałatkach, mieszane z innymi sezonowymi zieleniami i warzywami.
Chinese Broccoli może być zachowane jako marynowane warzywo (Gat kimchi 갓 갓 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치 김치). Można go zastąpić sumą choy, brokcolini, bok choy itp., Dla bardziej aromatyzowanej wersji Kimchi.
Jest również fantastyczne dodane do zup i gulaszu lub duszone aromatycznymi przyprawami, jak czosnek, Gwiazda anyżu, czosnek i warion.
Liście i łodygi można smażić z innymi warzywami, mieszane z zupami z makaronem lub lekko podsmażone i podawane z pikantnymi daniami głównymi.
oni Może być również stosowany jako opakowanie do gotowanych mięs, ziół i sosów, zmieszanych w ciasta garnka lub mieszane w zielone soki i koktajle.
Profil bezpieczeństwa
Podgrzewanie resztek Gai Lan może powodować konwersję azotanów do azotynów i nitrozaminy przez niektóre bakterie, które rozwijają się na przygotowanych pokarmach bogatych w azotan, takich jak Gai Lan, musztarda, szpinak, szpinak i wiele innych zielonych warzyw. Te trujące związki mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia.
Fitany i błonnik pokarmowy obecny w chińskim jarmużu mogą zakłócać biodostępność żelaza, wapnia i magnezu.
Chińskie brokuły, będąc a będąc a brockoli chińskie, będąc a Brassica Family Feleble, zawiera kwas szczawiowy, naturalnie występującą substancję występującą w niektórych warzywach, które mogą krystalizować kamienie szczawianowe w dróg moczowych u niektórych osób. Osoby ze znanymi kamieniami dróg moczowych szczawianowych zaleca się unikanie jedzenia warzyw należących do rodziny krzyżowców. Dlatego odpowiednie spożycie wody jest niezbędne do utrzymania normalnej moczu.
Chińskie brokuły mogą również zawierać goitrogeny, które mogą zakłócać produkcję hormonu tarczycy i mogą powodować niedobór hormonu tarczycy u osób z dysfunkcją tarczycy.
(Zastrzeżenie medyczne: Przewodniki informacyjne i referencyjne na tej stronie są przeznaczone wyłącznie dla ogólnych informacji czytelnika. Nie należy go stosować do diagnozowania problemów zdrowotnych lub do celów leczenia. Nie jest substytutem opieki medycznej dostarczone przez licencjonowanego i wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Proszę skonsultować się z lekarzem, aby uzyskać porady dotyczące leków.)
Możesz również czytać ≻≻
≺≺ fakty żywieniowe Komatsuna.
≺≺ Choy sum (chińska kapusta kwitnąca) Korzyści zdrowotne.
≺≺ Korzyści zdrowotne kapusty napa.
≺≺ bok Choy Health Benefits.
≺≺ Brokkoli Rabe Korzyści zdrowotne.
≺≺ Korzyści zdrowotne z musztardem-zielonymi.
≺≺ Powrót do warzyw z chińskiego broku coli. Odwiedź tutaj imponującą listę warzyw z pełnymi ilustracjami ich faktów żywieniowych i korzyści zdrowotnych.
≺≺ Powrót do strony głównej.
Dalsze czytanie :
Stanford School of Medicine Informacje na temat raka- żywienie w celu zmniejszenia ryzyka raka (link otwiera się w nowym oknie).
USDA National Nutrient Batabase.
Chińskie jarmuż- University of Guam.-Pdf.
Kitazawa Seed Company (link otwiera się w nowym oknie).
Specjalistyczne produkty- gai lan (link otwiera się w nowym oknie).
Galangal Root Nutrition Facts
Galangal lub Galanga jest korzeniem kłączowym, który rośnie pod ziemią jak w imbiru. Korzeń jest jedną z popularnych przypraw domowych, wyraźnie występujących w kuchni wschodniej i południowo-wschodniej azjatyckiej.
Jest to wieloletnie zioło z palecami palecowymi w rodzinie Zingiberaceae, rodzaju: Zingiber .
Nazwa naukowa: Alpinia galanga (L.) Willd.)
Na zachodzie jest powszechnie nazywana jako większy galangal. Niektóre inne popularne nazwy to niebieski imbir, tajski imbir, gao liang jiang (高良姜), langkuas, languas, kha (ข่า), lengkuas itp.
/n.> | |
Greater Galanga Root. | |
Tom Ka Gai (zupa z mleka kokosowego galangów). Photo uprzejmość: Edse Little. | |
Native prasowy czysty olej z czystych pierwotnych dziewiczych. Uwaga dla oliwkowego koloru oleju z powodu chlorofilu, karotenoidów i pigmentów oleuropeinowych. Photo: autorstwa Monica. | |
oliwka drzewo. Dzięki uprzejmości: A.Poulos |